Zondag 18 oktober 2009 2e Herfstwandeling
Zondag 18 oktober 2009 organiseerden wij onze tweede herfstwandeling.
Wederom is er voor gekozen om een route van 10 km en een route van 20 km uit te zetten. Vanuit Ekehaar gezien deze keer in zuidelijke richting.
De wandelaars konden vanaf 09.00 uur vertrekken vanaf dorpshuis “de Eekhof”.
Maar al om 08.00 uur, de organisatie was amper gearriveerd, liepen de eerste deelnemers het dorpshuis in.
De weersomstandigheden waren prima, droog weer, een lekker herfstzonnetje en niet al te hoge temperaturen.
Deze omstandigheden werden door vele wandelaars op waarde geschat.
Toen de inschrijving werd gesloten stond het deelnemersaantal op 283, een aantal waar wij als organisatie zeer tevreden mee zijn.
De wandelaars van de 10 en 20 km liepen het eerste deel van de route over hetzelfde parcours. Men liep Ekehaar uit en ging achter de ijsbaan langs via een zandweg richting Amen.
Hier volgde een kronkel langs boerderijcamping “het Amerveld”.
Vervolgens liep men nog een stukje door Amen om dan, na de zandweg door het enige jaren geleden aangeplante particuliere bos van de familie Warmelts te hebben gevolgd, de eerste stempelpost en rustpunt te vinden.
Even verder splitsten zich de 10 en 20 km route.
De wandelaar die goed heeft opgelet heeft kunnen zien dat dit laatste deel van de route tevens een gedeelte van het Jacobspad was en dat ook het Drenthelaarpad hier langs kwam.
De 20 km deelnemer bleef het Drenthelaarpad zelfs nog wat langer volgen en kwam langs de bosranden van de boswachterij Hooghalen, met zicht op het brongebied van de Drentsche Aa, op de Halkendijk.
Hier konden  de liefhebbers een uitkijktoren beklimmen om nog beter zicht te hebben op het enige jaren heringerichte gebied Oelmers/Halkenbroeken.
Vervolgens kwam men via de twee buitenste twee radiotelescopen van de radiosterrenwacht Westerbork aan in de ook al heringerichte vennen van de boswachterij Grolloo.
Het Halkenveen en het Grolloërveen zijn door het kappen van bos weer met elkaar verbonden en het waterpeil is verhoogd door diverse sloten te dempen.
Op dit gedeelte van de route kon men met name genieten van de in herfstkleuren getooide bosranden en prachtig kleurende vennen.
Via de lange houten brug over het Grolloërveen en het aansluitende fietspad werd de boswachterij Grolloo verlaten en wachtte de tweede stempelpost tevens rustpunt.
Vanaf hier werd de terugweg ondernomen door het stroomdal van het Amerdiep.
Eerst over een zandweg dwars door de landerijen parallel aan het diep en vervolgens, na het diep gekruist te hebben, over de verharde Soartendijk.
Op de Soartendijk werd weer aangesloten bij de 10 km lopers om gezamenlijk de laatste loodjes af te leggen.
Dit ging via het maaipad van het gekanaliseerde Amerdiep.
Vanaf de weg Amen-Grolloo werd de “Acht van Amen” belopen langs het oude Amerdiep en langs de es van Amen om tenslotte via het boswallenlandschap Ekehaar weer te bereiken.
Hier kon men in het dorpshuis bijkomen van de geleverde inspanningen onder het genot van een gratis kom snert, waar de meeste wandelaars smaakvol van genoten.
Al met al kijkt de organisatie terug op een geslaagde dag, al werd de tocht op sommige gedeelten als zwaar ervaren.
Met de welgemeende adviezen van enkele deelnemers in ons achterhoofd gaan wij al weer nadenken over de editie 2010 om deze net zo goed of zelfs nog beter te laten verlopen.
Ik zou dus zeggen tot 17 oktober 2010.
Henk Wolf

Foto's van Henk Meijeringh:
(kies "Diavoorstelling", best te bekijken met F11)

Foto's van Stefanie Fokkema:
(kies "Diavoorstelling", best te bekijken met F11)

Foto's van Patrick Veenhuis en Bert Ploegman:
(kies "Diavoorstelling", best te bekijken met F11)

Foto's van Ton Roeleven:
kies "Diavoorstelling", best te bekijken met F11)

Foto's 2e Herfstwandeling Wandelgroep De Eekhof map 2
(Kies ''Diavoorstelling''