11e Broekstreker Stertocht zondag 1 mei 2016
Zondag 1 mei 2016 mochten we totaal 435 deelnemers verwelkomen onder werkelijk geweldige weersomstandigheden.
Met angst en beven waren we in afwachting over de beloopbaarheid van de routes na de natte moesson van de voorgaande weken.
Maar we hadden geluk vanaf zaterdag werd het droog en zondag was het helemaal super!
Allen hebben kunnen genieten van al het moois wat de Broekstreek te bieden heeft.
Tijdens de wandeling, na afloop en via de mail kregen we veel lovende woorden over de 4 routes en dat doet de organisatie goed om te horen!!!
Voor het goede resultaat hebben ook alle vrijwilligers gezorgd, waarvoor dank!!!
De voorzitter heeft een verslag gemaakt van de wandeltocht en deze is hieronder weergegeven.

Verslag 11e Broekstreker Stertocht (1 mei 2016)
Afgelopen zondag 1 mei werd de 11e Broekstreker Stertocht gelopen. Maanden van voorbereiding gingen hieraan vooraf. Het ene draaiboek volgde het andere op tot op een gegeven moment het definitieve draaiboek op tafel lag. Heel veel is dan al geregeld of besproken maar nog niet alles.
Zo bleek op meerdere plaatsen het parcours zo nat en modderig dat op het laatst nog werd besloten om met behulp van wat steigerplanken een droge en veilige doorgang te creëren.
Wat ook veel tijd heeft gevraagd in de voorbereiding was het uitwerken van twee nieuwe routes.
Om de wandelaar niet jaar in, jaar uit over dezelfde routes te laten lopen was het na tien jaar tijd om nieuwe routes te bedenken. Vorig jaar waren de eerste twee aan de beurt, dit jaar de andere twee.
Zo bracht de nieuwe route rood de wandelaar dit jaar bijna tot aan het voormalig kamp Westerbork, waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van het nieuw aangelegde fietspad aan de oostkant van het kampterrein.
De nieuwe route blauw werd iets zuidelijker uitgezet dan zijn voorganger. Deze kwam nu door Eleveld, Geelbroek en het Paradijs om vervolgens achter camping Diana Heide langs terug te keren richting Ekehaar.
Met de twee nieuwe routes van vorig jaar, die dit jaar omgekeerd werden gelopen, in twee jaar tijd dus een volledig ander parcours. Gezien de reacties van de wandelaars een juiste beslissing.
Dan de dag zelf. Om zes uur op pad om de routes te controleren. Dat kon pas nadat eerst de autoruiten ijsvrij waren gemaakt, het had nog gevroren. Alle pijlen werden op de plaats aangetroffen waar wij ze hadden geplaatst en dat zou de rest van de dag, op één verdraaide pijl na, zo blijven. Gelukkig, dat hebben we ook wel eens anders meegemaakt.
De nachtvorst van 's morgens vroeg was een voorbode voor een prachtig zonnige dag. Daar hadden we het wel een keer aan toe na al die nattigheid in het voorjaar. Dat ook de deelnemers toe waren aan wat warmer weer bleek al bij de vroege inschrijving. Ruim 80 wandelaars vertrokken “vroeg”, een indicatie dat het de rest van de dag ook wel goed zou komen met de inschrijvingen. Dat bleek, want over de gehele dag schreven 435 wandelaars zich in, een aantal dat de 11e editie in de top drie brengt qua deelnemersaantal.
Dat wandelaars over het algemeen blije mensen zijn bleek overdag. Overal opgetogen gezichten, genietend van het mooie en gevarieerde landschap van de Broekstreek en haar directe omgeving. Dat het parcours zo nu en dan wat modderig en nat was, … nou en. En die vuile broek, daar is de wasmachine voor.
Ook genietend op de rustplaatsen waar ze gastvrij werden ontvangen door onze geweldige vrijwilligers en hun dorst konden lessen met de heerlijke streekappelsap van Landwinkel Goense.
Ook genietend in het dorpshuis voor een tussenstop of een gezellige nazit, verzorgd door de nieuwe beheerster Gonnie met hulp van man Jan.
Ging er dan helemaal niets fout? Oh ja, vast en zeker. Ieder jaar geeft de evaluatie verbeterpunten.
En dan was er nog die ene mevrouw, deelneemster aan de gelijktijdig met de Stertocht gehouden Drentse Hooglanden Wandel4daagse en gestart in Beilen. Zij nam op Het Grote Zand, waar de routes van beide tochten elkaar schampten, de verkeerde afslag en belandde zo in Ekehaar i.p.v. Beilen. Gelukkig kon zij snel, per auto, weer op het goede spoor worden gebracht.
Al met al kijkt de organisatie terug op een geslaagde 11e Broekstreker Stertocht. Vanaf deze plek wil zij alle vrijwilligers die mee hebben geholpen deze dag te doen slagen hartelijk dank zeggen.

Foto's van de secretaris gemaakt tijdens de stertocht:
Foto's van de secretaris

Bovendien zijn er mooie foto’s en verslagen gemaakt door deelnemers, namelijkThe Blues Brothers plus Klaas en Jikke.
Via onderstaande links zijn deze te in te zien:
http://www.2wild.nl/Link.php?ID=354@100
http://klaasenjikke.nl/11e-broekstreker-stertocht-1-mei-2016-ekehaar/